Huzurlu Bir Yaşam İçin Ne Yapmalıyım?




Yıllar önce hep kendi kendime sorardım, mutlu ve huzurlu bir yaşam insanın elinde midir diye. Bu sorunun cevabını etrafımı gözlemleyerek buldum. İnsanların çoğu kez kendi elleriyle mutluluklarının önüne bariyerler koyduklarına tanık oldum. Öyleyse, insanın bu bariyerleri önünden kaldırarak mutlu ve huzurlu olabileceğine kanaat getirdim.
Mutluluk ve huzur öyle bir şeydir ki, tarif etmeye kalkarsanız ciltler dolusu ansiklopediler yetmez; o, ancak hemen şimdi yaşanır. Nice insanlar vardır, etraflarına bakarak mutlu olurlar; nice insanlar da vardır ki çevrelerinin tüm olumsuzluklarını bir sünger gibi emerler. Ve, ne mutluluk onlara yanaşır ne de onlar mutluluk ve huzura…
Dünyanın sayılı dergilerinden Time bir sayısında mutluluğun reçetesini çıkarmıştı, kesip arşivine koymuştum. Bu güzel yazıyı sizlerle aynen paylaşmak istiyorum:
1. Şükredin! Yaşadığınız güzel anları düşünün. Size sunulmuş imkan ve nimetler gözden kaçmasını, bunu idrak edin. Çevrenizin size sunduğu gözelikler karşısında siz de çevrenize fedakarlık göstererek cömert olun. Fedakarlık ve cömertlik şükretmektir.
2. Başkalarına İyilik Yapın! İyilik kaptığınız her gün kendinizi huzurlu hissedersiniz. Kötülüğün insanı yücelttiği görülmemiştir; ama iyilikler her zaman her yerde bir daha hatırlayalım.
3. Duanın Gücüne İnanın! İnsan için ücretsiz ve bedelsiz bir enerjidir dua. Bugün başarılı ve huzurlu insanlara baktığımız da onların duanın gücünü kavradıklarını görürüz. Eğer hayata güzel bakmak istiyorsanız bunu ihmal etmeyiniz. Yaptığınız her duadan sonra kendinizi kuş gibi hafif hissedersiniz.
4. Hayatın Tadını Çıkarın! En verimli ve faydalı terapist insanın kendisidir. Eğer doğaya, topluma, hayvanlara alemine, gecenin karanlığındaki sonsuz uzay boşluğuna bakan sizseniz, o takdirde kendinizi en iyi tedavi edecek olan yine sizsiniz. Anlık zevkleri hafife almayın. Mutlu günleriniz, üzüntülü anlarınızın reçetesidir.
5. Size Yapılan İyiliklere Minnettar Kalın! Hiçbir vakit vefasızlık yapıp da, omuzlarınızda yük, beyninizde üzüntü yaratmayın. Günü geldiğinde borcunuzu ödemesini bilin. Bu, size huzur ve mutluluk verir. Hayatınızın belli kesitlerinde size emeği geçmiş insanları ziyaret edin, onlara müteşekkir kalın. Böylece kendinize mutluluk tüneli inşa etmiş olursunuz.
6. Çevrenize, Ailenize ve Arkadaşlarınıza Zaman Ayırın! Yaşam, bir ömür boyu çalışmak değildir. Etrafınıza başınızı kaldırıp bakın. Size en yakın olan ailenizi göreceksiniz. Onları ihmal etmeyiniz. Sonra, çuvallar dolusu para dahi bu hatayı telafi edemez. Çevreniz ve arkadaşlarınız sizin moral güvencenizdir. Güçlü ve güvene dayalı ilişkiler, insanı yaşatan ve var eden gerçeklerdir. Bu gerçekler etrafınıza baktığınızda göreceğiniz ilk ve tek gerçeklerdir.
7. Sağlığınıza Özen Gösterin! Önce düşünce sağlığınızın farkına varın. Güzel düşünmek güzel bakmaktır. Sağlık ruhtan bedene doğrudur. Ruhu pozitif olanın bedeni de ataktır, heyecanlıdır ve coşkuludur.


Lilay Koradan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder