Umudu Kaybetmek




"Çoğu insan tam anlamıyla umutsuz bir hayat
sürer."
Henry David Thoreau


Şimdi olasılıklardan söz edelim. ÖSS sadece 195 dakika süren bir sınav. Siz bu sınav için yıllardır çalışıyorsunuz aslında. Tüm hayatınız da üç aşağı beş yukarı bu sınavın sonucunda belirleniyor. Düşünün ki sınav zamanı aksilikler birbirini izledi. Başınız döndü, mideniz bulanmaya başladı veya yolda kaza geçirdiniz. Ne olurdu sizce? Bunu düşünmeyelim, bir daha hazırlanmaya katlanamam diyorsunuz gibi duydum sanki. İki milyon öğrenci giriyor ve onların arasından ayrılmak çok zor. Acaba boşa mı kürek çekiyorsunuz? İşte nasıl da umutsuzluk sızıveriyor zihinlere tam bu anda. Kiminiz bunları sürekli düşünüyor işte. Hazırlık sürecini kendine dar ediyor. Ben mi kazanacağım bu kadar kişi varken diye kendini küçümsüyor kimileriniz de. Kaynar sular başınızdan aşağı dökülmeye başlıyor...

Üstelik yüz binlerce insan açıkta kalıyor. Zaten kayıt yapanların birçoğu da istedikleri yerlere değil, girmiş olmak amacıyla yapıyorlar. Soru şu: "Bu sınavı kazanamayanlar yeteri kadar çalışmadıkları için mi yoksa büyük bir bölümü çok iyi çalışmalarına rağmen sınavdan bir süre önce inanç ve umutlarını kaybetmekten mi kazanamıyor?" Acı gerçek ise yanıtın, birçok öğrencinin sınava az bir zaman kala umutlarını yitirildiğinden dolayı başarısız olmaları...

Karanlık bir ortamda su dolu bir kavanozun içine bir kurbağa atarlar. Bakarlar kurbağa üç dakika yüzer. Sonra hafif bir ışık verip bir başka kurbağa atarlar. Tam 36 saat yaşar ikinci kurbağa ve birinci kurbağadan tam 700 kat daha fazla yüzer. Peki, bu farkı ne sağlıyor? Farkı umut sağlıyor. Umudunuzu kaybederseniz her şeyinizi kaybedersiniz. İnsanlar aç olarak 10 gün, susuz olarak 4 gün, havasız olarak 4 dakika yaşarlar. Umutsuz olarak sadece 4 saniye yaşarlar. İntihar eden insanlar intihar etmeden 4 saniye önce umutlarını kaybettikleri için intihar ederler. Karşılaştığınız zorluklar ne kadar büyük, ne kadar güçlü olursa olsun onları yenmenin her zaman bir yolu vardır. O engelleri geçmenin yolu güçlüklerden daha güçlü olabilmektir. Bulutların arasında pırıl pırıl parlayan bir güneş var. Başarıyı yakalayanlar o güçlükler karşısında daha güçlü olanlardır. Vazgeçenler başarısızlığa mahkûm olanlardır. İnancınızı kaybetmeyin.
Siz umudunuzu kaybetmezseniz, evren de size yardımcı olur ve engelleri önünüzden kaldırmaya başlar. Eğer "inancımı kaybettim" diyorsanız size inanç aşılayacak bir tedaviye ihtiyacınız olacak. Bu şekilde ne kadar yaşayabilirsiniz ki...

Hayatta bir dününüz, bir bugününüz ve bir de yarınınız vardır. Umutsuzluğa kapıldığınızda yarınınızı çoktan belirlemiş olursunuz. Çünkü her şey sizin umutlarınız doğrultusunda gerçekleşir. Bugünü iyi yaşıyorsanız dün umudunuzu yitirmediğiniz içindir.

Önünüzde birçok seçenek var. Bunlardan umutsuzluğu seçmek sizin kararınız ama bilin ki tek doğru cevap değil. Testlerdeki yanıltıcı soruları bilirsiniz. İşte bu da hayatta yanıltıcı soru. Engeller sizin ne yanıt vereceğinizi merak ediyorlar. Haydi ne duruyorsunuz?
Bilimsel bir araştırmadan bahsedelim. Bir deney yapılıyor.
Deneyde Pike Balığı denilen balık akvaryuma konuluyor ve buradaki küçük tatlı su balıkları ile beslenmesine izin veriliyor. Daha sonraki günlerde balığın davranışları kameralarla izlenerek kayıt altına alınıyor.
Bir müddet sonra, bilim adamları Pike Balığı ile küçük balıkların arasına cam bir bölme koyarak şartları değiştiriyorlar.
Artık Pike, ne zaman küçük balıklardan birisini yemek için hareket etse aradaki cam bölgeye çarpıyor. Başarısız geçen, kafasını çarparak canını acıtan ve sonunda hiçbir ödülü olmayan birçok denemeden sonra, Pike küçük balıkları yemek için engelin ötesine geçme fikrinden vazgeçiyor. Pike Balığı'nın iyice acıktığı anda bilim adamları aradaki cam bölmeyi kaldırıyorlar ve küçük balıkların akvaryumun her tarafında dolaşmalarına izin veriyorlar. Küçük balıklar, aç kalmış büyük balığın avlamasına uygun hale getiriliyor.
Şaşırtan sonuç ise şu oluyor: Pike Balığı küçük balıkları yemek üzere hiçbir teşebbüste bulunmuyor, her tarafı ona yem olacak balıklarla dolu ve kendisi de aç olmasına rağmen… Akvaryumun içinde yüzmeye devam ediyor ve balıkları yemek için hiçbir çaba göstermiyor çünkü Pike yiyecek bulmak üzere giriştiği başarısız ve acı veren birçok denemeden sonra, umudunu çoktan kaybetmiş oluyor. Artık tekrar yem yiyebileceğine inanmıyor. Sonunda açlıktan ölüyor  hem de etrafında yiyebileceği binlerce balık yüzerken! 

Gördük ki işin çoğunluğu bittikten sonra gelen umutsuzluk çok doğru sonuçlar vermiyor. Sevgili arkadaşlar istediğiniz bir son şans ise evet buna hak kazandınız. Şimdi lütfen umutsuzluklarınızı hayallerinizle yer değiştirmek için acele edin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder